Prawidłowa dieta jest podstawą rozwoju dzieci. Właśnie dlatego coraz więcej szkół i przedszkoli kładzie tak duży nacisk na serwowanie w swoich stołówkach posiłków zbilansowanych i zdrowych.
Właściwa kompozycja substancji odżywczych, witamin i minerałów, a także optymalna liczba kalorii to podstawa dziecięcej diety. Jednak chyba każdy rodzic zdaje sobie sprawę z tego, że utrzymanie zdrowej diety u dziecka nie jest tak łatwe, jak może się wydawać. Wiedzą o tym również dietetycy dziecięcy, którzy zajmują się komponowaniem odpowiednich diet dla najmłodszych.
Prawidłowe nawyki żywieniowe kształtuj się już od najmłodszych lat życia dziecka. Właśnie dlatego duże znaczenie ma tutaj również udział placówek edukacyjnych, które powinny nie tylko przekazywać wiedzę dotyczącą prawidłowego żywienia, ale również powinny dawać przykład, jak to robić.
Czasy, w których za żywienie w szkołach i przedszkolach odpowiadały stołówki, powoli jedna mijają. Coraz częściej stosuje się catering dla dzieci Warszawa jest jednym z wielu miast, w których zamiast stołówek spotyka się usługi cateringowe.
Catering często kojarzy się z jedzeniem zimnym, niesmacznym, słabej jakości. Nic bardziej mylnego! Aktualnie w branży cateringu dziecięcego działają firmy, które zapewniają codzienne dostawy najlepszych posiłków dla najmłodszych – zdrowych, zbilansowanych i pysznych, a ponadto w przystępnych cenach.
Oczywiście, bardzo dużo zależy od tego, jaką firmę cateringową zdecyduje się wybrać przedszkole czy szkoła. Warto jednak pamiętać o tym, że w razie jakichkolwiek nieprawidłowości rodzice mogą interweniować.
Zatem zdrowe żywienie dzieci w przedszkolu i w szkole odgrywa coraz większą rolę. Firmy cateringowe, które odpowiadają za przygotowywanie posiłków i dostarczanie ich do tego rodzaju placówek, również zdają sobie z tego sprawę. Właśnie dlatego w ich ofercie można znaleźć żywność najwyższej jakości – specjalnie komponowaną z myślą o potrzebach najmłodszych dzieci, także ze specjalnymi potrzebami dietetycznymi.