Chipsy to chrupiący przysmak, który dla wielu osób stanowi nieodłączny element domowego seansu filmowego czy topową przekąskę podczas imprezy ze znajomymi. Niestety, zbyt częste sięganie po dostępne w sklepach słone przekąski może być niebezpieczne dla zdrowia – wszystko przez dużą zawartość soli i tłuszczów trans. Co zatem powinny zrobić osoby, dla których definitywne odstawienie tradycyjnych chipsów będzie oznaczało kulinarną katorgę? Mogą przygotować smaczne i zdrowe przekąski w domu. Chipsy z marchewki, buraka czy batatów są doskonałym materiałem do chrupania, który jest bogaty w witaminy.

Chipsy ze sklepu – pokłady soli i morze oleju palmowego

Skład tradycyjnej paczki chipsów, to niemal w jednej trzeciej tłuszcze i to te najbardziej niebezpieczne dla zdrowia, czyli tłuszcze trans, które przyczyniają się m.in. do powstawania miażdżycy, nadwagi i cukrzycy. Co dokładnie znajduje się w chipsach ze sklepu?

  • Ziemniaki

Do produkcji chipsów, nie używa się pełnowartościowych ziemniaków, a przetworzonej pulpy ziemniaczanej, która jest pozbawiona wszelkich wartości odżywczych.

  • Olej palmowy

Chipsy są smażone we fryturze na najtańszym, utwardzonym oleju palmowym, wraz z którym do organizmu dostają się niebezpieczne dla zdrowia, nasycone kwasy tłuszczowe. To właśnie one są przyczyną rozwoju chorób serca, podwyższenia poziomu cholesterolu, a czasem – zwiększenia ryzyka nowotworów.

  • Sól i substancje konserwujące

Średniej wielkości paczka chipsów to niemal 40% dziennego zapotrzebowania na sól. W trakcie ich smażenia, wytrąca się akrylamid – szkodliwa substancja, która zwiększa ryzyko powstawania nowotworów.

Warto również pamiętać o tym, że chipsy mogą uzależniać. Po zjedzeniu zaledwie kilku chipsów, organizm odczuwa przyjemność, która powoduje, że będzie domagał się większej ilości tego smakołyku.

Chipsy z marchewki – zdrowa alternatywa dla tradycyjnych chipsów

Osoby, które uwielbiają chrupać chipsy, ale nie chcą sięgać po gotowe produkty, w których roi się od tłuszczów trans, mogą przygotować tego rodzaju przekąskę samodzielnie w domu, wykorzystując do tego celu popularne warzywa lub owoce. To zdrowe przysmaki, które można do woli chrupać podczas oglądania filmu, zaserwować gościom na imprezie lub zabrać ze sobą do pracy. Domowe chipsy są zdrowsze i tańsze od gotowych produktów, a co najważniejsze – dużo smaczniejsze. Jakie zdrowe przekąski, które będą idealnym zamiennikiem chipsów, można przygotować w domu?

  • Chipsy z marchewki
  • Chipsy z buraków
  • Chipsy z jarmużu
  • Frytki z dyni
  • Orzeszki z cieciorki
  • Chipsy z bananów

Możliwości jest o wiele więcej. Wszystko zależy od fantazji osoby przygotowującej przekąskę. Szybki i prosty przepis na chipsy z marchewki oraz inne smaczne, domowe przekąski, można znaleźć w artykule „Zdrowe, domowe chipsy z warzyw i owoców”. Wystarczy zaledwie niewielka ilość warzyw, szczypta ulubionej przyprawy oraz odrobina oliwy, żeby wyczarować przepyszne chipsy, które nie tylko nie będą ociekały tłuszczem, ale też będą pozbawione ogromnej ilości soli.
Artykuł sponsorowany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here