Wśród składników, które wpływają na zdrowy rozwój płodu, zasadniczą rolę odgrywa cholina. Preparaty zawierające tę substancję, warto stosować od samego początku ciąży. Sprawdź, dlaczego.

Już od pierwszych dni po zapłodnieniu w organizmie kobiety wzrasta zapotrzebowanie na minerały, witaminy i ważne związki chemiczne, od których zależy prawidłowy podział komórek i rozwój płodu. Kilka lat temu do składników odżywczych rekomendowanych przez ginekologów, m.in.: DHA, kwasu foliowego, witaminy D czy jodu, dołączyła substancja witaminopodobna, zwyczajowo zaliczana do grupy witamin B, czyli cholina. Produkty z choliną zalecane są przyszłym mamom m.in. ze względu na wpływ na prawidłowe odczytywanie kodu DNA (tzw. działanie epigenetyczne) tej substancji.

Cholina: produkty na zdrowe geny!

Informacja genetyczna, zapisana w łańcuchu DNA dziecka, może zostać odczytana na różne sposoby, w zależności od aktywności genów. Jeżeli sposób odczytania jest nieprawidłowy, rośnie ryzyko wad genetycznych. Skomplikowane procesy, dzięki którym zmienia się ekspresja (odczytywanie) genów, są przedmiotem nowej nauki: epigenetyki. Badania specjalistów z tej dziedziny potwierdzają, że odczytywanie  genów płodu w dużej mierze zależy od diety przyszłej mamy.

Cholina to jeden z nielicznych składników diety, której działanie epigenetyczne (czyli umiejętność wpływania na aktywność genów) zostało potwierdzone naukowo. Dzięki  tej substancji może dojść do procesu metylacji, czyli przyłączania do łańcucha DNA specyficznych cząsteczek, tzw. grup metylowych, które są w stanie wyciszyć poszczególne geny tak, aby zawarta w DNA dziecka  informacja została odczytana w korzystny sposób. Suplementacja choliny już od pierwszych dni po zapłodnieniu może zatem w dużej mierze zapobiegać wrodzonym wadom dziecka.

Jak jeszcze działa cholina?

Poza udziałem w procesie metylacji cholina, podobnie jak kwas foliowy, obniża w organizmie kobiety poziom homocysteiny, czyli aminokwasu, który w pierwszych tygodniach ciąży może  wpływać m.in. na  powstawanie wad rozwojowych płodu. Ma zatem podwójne działanie ochronne, a dodatkowo, jako że wchodzi w skład  neuroprzekaźnika – acetylocholiny oraz błon komórkowych, w tym osłonek neuronów ma korzystny wpływ na rozwój i funkcjonowanie mózgu dziecka. Poza tym cholina poprawia funkcjonowanie łożyska i przepływ przez nie substancji odżywczych stymulując rozrost sieci naczyń krwionośnych, czyli pośrednio odpowiada za prawidłowe odżywienie płodu.

Najlepsze źródło choliny: tabletki czy dieta?

Rekomendowana dawka choliny dla kobiet w ciąży to 450 mg na dobę (w okresie laktacji rośnie o kolejne 100 mg). Jej naturalnym źródłem są jajka, wątróbka (która jest niewskazana w diecie ciężarnych), kiełki pszenicy, orzechy i ryby, ale nawet bogata we wszystkie wyżej wymienione produkty dieta może nie zapewnić odpowiedniego poziomu tej substancji w organizmie przyszłej mamy. Z tego powodu eksperci zalecają kobietom w ciąży preparaty  z choliną, dzięki którym ryzyko niedoboru tej cennej substancji zostaje zminimalizowane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here